• deutsch
  • englisch
  • français
  • nederlands

Moniek Smeets

 

 

Moniek Smeets werkte als beeldend kunstenaar en ontwerper voor theater, toen ze begin jaren 90 tijdens een locatieproject in de huidige werkruimte Bram Wiersma leerde kennen. Niets wees er toen nog op, dat enkele jaren later een intensief samenwerkingsverband ontstond. Eerst ontwikkelde ze zich tot een installatiekunstenaar, met een kort uitstapje in de videowereld.

 

Op de Bossche Boulevard van 1996 en volgende afleveringen viel Moniek Smeets op met een aantal indrukwekkende en sfeervolle installaties, waarvan enkele ook op diverse andere kunstmanifestaties in Nederland en België te zien waren, o.a. in Gent, Roermond, Tilburg en Almere.

 

Hiernaast maakte en maakt zij o.m. ook landschapskunst, grafische vormgeving, theaterafiches en theaterkostuums.

 

Ze maakt momenteel incidenteel theatrale installaties, waarbinnen een theatrale performance ontwikkeld wordt, o.a. voor festivals in Dordrecht (1997) en Magdeburg (1997 en 2003) en de Filmjukebox. Dit is een kermisachtig apparaat, waar het publiek d.m.v. touwtjetrekken korte animatiefilms tevoorschijn toveren, deels speciaal gemaakt, deels uit de archieven van W&S. Gemaakt op aanvraag van de expositie Kunst Kitsch Camp en Kermis te Tilburg in 2007. Stond en staat op diverse internationale festivals voor beeldend theater.

 

Haar meest recente werk is Rookcafé De Aanslag, een interactieve multimediainstallatie, waarin de bezoeker bediend wordt door een virtuele barjuffrouw.

 

Tijdens de samenwerking met Bram groeide ze uit tot een eigenzinnig en inventief talent op het gebied van live-animatie, theatervormgeving en scriptschrijven. Voor het Filmfabriekproject leverde zij idee, script, vormgeving en een groot deel van de theatrale uitwerking en ook het script van Roodkapje Strikes Back! is voornamelijk van haar hand.

 

 

 

terug
home NL