• deutsch
  • englisch
  • français
  • nederlands

Wiersma en Smeets

 

 Theater vanuit beeldende kunst? Oude rommel? Meesterknutselaars Moniek Smeets en Bram Wiersma komt echt álles van pas om een verhaal te vertellen. Verhaal, beeldmateriaal, geluid, muziek en techniek, het wordt in hun laboratoriumtheater allemaal door Wiersma&Smeets zelf gemaakt en uitgevoerd. U ziet een aangenaam mengsel van eenvoud en complxiteit vanuit high tech en low tech. Je bent erbij dat de projectie op doek gemaakt wordt en het merkwaardige is dat het daardoor alleen maar magischer wordt.
 
 

Geschiedenis

In 1998 besloten beeldend kunstenaar en vormgever Moniek Smeets en beeldend theatermaker Bram Wiersma hun krachten te bundelen en vanuit een beeldend uitgangspunt theater te maken. Brams ervaring en Monieks frisse en originele kijk leverden een bijzonder soort kinderproducties op, waarin beeldtaal woorden goeddeels overbodig maakten. Het Wonderlijke Wandmeubel was het eerste resultaat hiervan, tot stand gekomen i.s.m. Villanella in Antwerpen.

Na de coproductie Bizarre Buren met Ad van Iersel in 2001, waarin video een dragende rol speelde, ontstond het idee om het projecteren van licht- en schaduwbeelden tot uitgangspunt van de voorstellingen te maken en vanuit een laboratoriumsituatie live diverse vormen van lichtanimatie te mixen. De spelers als 'elektrische poppenspelers' bezig op de speelvloer, het eigenlijke stuk geprojecteerd op een groot achterdoek en allerhande vormen van interactie tussen de makers en hun creaties. Zo ontstond in 2002 Alientje, intussen een klassieker op festivals in vele Europese landen en nog steeds op het repertoire.

In 2004 werd een begin gemaakt met De Filmfabriek. Hierin werd het concept van Alientje verder uitgewerkt en verbeterd. De makers komen hier serieus in conflict met hun schepsels en leggen tenslotte het loodje. Het maakproces zelf -wat er op het podium gebeurt om de 'film' op het doek te krijgen- werd ook aanschouwelijker en theatraler gemaakt.

In ROODKAPJE STRIKES BACK! wordt ook met camera's gewerkt, nu in combinatie met acteerwerk, via videotechniek gecombineerd met een tekenprogramma en een vj-machine,die live bediend worden .

Behalve als makers van theatervoorstellingen worden W&S meer en meer gevraagd als ontwikkelaars van performances en installaties omtrent lichtprojectie.

In 2003 maakten ze een performance voor het festival Blickwechsel in Magdeburg en in 2005 voor het festival Great Small Works in New York.

Graag werken zij op bijzondere locaties, zoals de bijzondere ex fotostudio van de Hilvaria Foundation in Hilvarenbeek. Intussen komen ook soloprojecten tot stand zoals Monieks Filmjukebox.

 

De meeste producties kwamen en komen tot stand met financiële steun van o.a.Fonds Podiumkunsten, provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg. 

 

 

terug
home NL