• deutsch
  • englisch
  • français
  • nederlands

Bram Wiersma

 

Bram Wiersma is actief binnen de vierhoek beeldtheater/performance, beeldende kunst, klank/muziek en audiovisuele media en soms daarbuiten. Laat zich bij zijn zoekproces leiden door verwondering en het pure spelen. De eigenheid die zo ontstaat vertolkt volgens hem het beste de complexiteit van het leven met zijn twijfels, keuzes en momenten van intens beleven.
 
Hij begon half jaren 70 beeldend theater te maken en opende in 1979 met Ad van Iersel een poppentheater in Tilburg. Aanvankelijk samen, later ieder voor zich ontwikkelden zij een eigen theaterstijl met een volstrekt eigen humor en beeldende aanpak. Hun gezamenlijke studie aan de kunstacademie was hier ongetwijfeld debet aan. Er werden hoofzakelijk kindertheaterproducties gemaakt. 
 
Half jaren 80 verruimde Bram Wiersma zijn blik en ontwikkelde naast enkele producties voor volwassenen diverse vormen van performance, waaronder een eigen vorm van lichtanimatie. Samen met zijn fascinatie voor mechanica en klank mondde dit in 1995 uit in Sonata Mobile, een reusachtig en grillig object, bewegend op de verplaatsing van menselijke zwaartekracht. Ad van Iersel was hierbij de onvolprezen performer.  
 
Een hernieuwde samenwerking ontstond en leverde twee door BRONKS in Brussel geproduceerde kindertheaterstukken op (Mooi Stilzitten? en Het Tuintje, die internationaal doorbraken), alsmede (voor de tweede maal) een aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
 
 Hierna werd op aanvraag van de Boulevard in Den Bosch een vervolg op Sonata Mobile gemaakt in samenwerking met kunstenaar Bert Vogels en popgroep NWOP van Bart van Dongen.
 
Sedert 1999 werkt hij samen met Moniek aan het steeds uitbreidende oeuvre van Wierma&Smeets. 
 
 
 
 
 
home NL